marți, 5 februarie 2013

Lensbaby

Pentru cei care sunt interesati de efectul Lansbaby, dar si la rugamintea unor pasionati de fotografie, voi prezenta succint pasii ce conduc spre realizarea (sau aplicarea) acestui efect.

Ce este Lensbaby?
 Simplu spus, un obiectiv foto. Se poate pune pe orice aparat cu obiective interschimbabile, cu conditia sa aibe aceeasi montura.


De ce Lansbaby?
Cu un obiectiv obisnuit, zona focalizata (vorbim de campul de profunzime) iese clar, iar ce iese din acest camp apare ca in ceata.
Cu Lensbaby, chiar si portiuni din acelasi plan de focalizare apar blurate (in ceata). Obiectivul se poate pozitiona astfel incat sa se aleaga zona clara, in functie de interesul pe care il avem fata de un subiect. Aceasta face ca subiectul sa iasa mai bine in evidenta, dar si sa aplice un efect placut, moale, linistitor. In functie de elementele ce compun cadrul se poate da si un aspect dinamic.
Problema majora consta in faptul ca obiectivele Lensbaby sunt totusi scumpe, avand in vedere ca nu se folosesc in orice imprejurare si nici nu se potrivesc oricarui cadru. Oferind un aspect artistic, in mod cert e placut daca e putin. Deci, este firesc sa se caute o metoda alternativa. Si aceasta exista. Cu cativa pasi concreti aplicati in PS se poate realiza un efect foarte apropiat, chiar identic.


Comparatie

Iata doua exemple ce prezinta o comparatie intre imaginea reala si cea in care s-a aplicat acest efect.






Descrierea aplicarii efectului Lansbaby

Se deschide cu PS imaginea dorita.
Se face duplicat la Background.
Pe primul strat se aplica Canvas cu valori procentuale (nu in cm sau mm) de 130, atat pe inaltime cat si pe latime.




Imaginea va arata in acest fel:




Pe al doilea strat se aplica filtrul Coordonate polare cu optiunea Polar to Rectangular




Imaginea va arata in acest fel:




Tot pe acelasi strat se aplica Motion blur cu valori cuprinse intre 90 si 150 px. (se pot aplica si alte valori mai mari in functie de dramatismul dorit).




Imaginea va arata in acest fel:




Tot pe acelasi strat se aplica din nou filtrul Coordonate polare, de data aceasta schimbandu-se pe optiunea Rectangular to polar.



 Imaginea va arata in acest fel:



Unii folosesc la urmatorul pas mastile. Personal nu recomand, considerand actiunea ca fiind inutila. Prefer mai simplu cu guma (erase) folosind un brush mai soft.



Stergerea este de preferat sa se realizeze din mai multe treceri, cu valori de opacitate diferite.

Crop si gata.







Un comentariu:

  1. Multumesc frumos; am inteles cum merge treaba. In niciun caz nu m-as fi gandit la chestia cu "coordonatele polare". Cat traieste omu-nvata! Imi place blogul, e aranjat frumos, atragator. Cu ceva timp in urma, e multisor de-atunci, mi-am facut si eu unul, dar, spre rusinea mea, l-am demarat intr-o zi dupa care am uitat de el! Nici nu stiu pe unde e!!

    RăspundețiȘtergere

Comentarii pertinente